Rekenkameronderzoek
Rekenkamers en rekenkamercommissies hebben als taak om onafhankelijk onderzoek te doen naar de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het gemeentebestuur gevoerde beleid. Pro Facto heeft inmiddels voor meer dan honderd rekenkamers en rekenkamercommissies dit onderzoek uitgevoerd. Onderwerpen die regelmatig terugkeren zijn de subsidieverlening, vergunningverlening, toezicht- en handhaving, aanpak van ondermijning, inwonerparticipatie en het functioneren van verbonden partijen.
In ons onderzoek maken we gebruik van een combinatie van onderzoeksmethoden. We starten met een oriëntatie op het onderwerp en de vraagstelling van de opdrachtgever door middel van literatuurstudie, documentstudie en oriënterende gesprekken. Daarnaast voeren we vrijwel altijd interviews met betrokken partijen en kunnen we casestudies uitvoeren en enquêtes uitzetten. Bij voorkeur zetten we meerdere onderzoeksmethoden in, zodat we tot betrouwbare uitkomsten van het onderzoek komen. Dat draagt ook bij aan het vervolgens geven van concrete adviezen.
Sociaal domein
Het sociaal domein is een groot en belangrijk dossier voor raadsleden en colleges. Wat zijn de momenten voor raadsleden om invloed uit te oefenen in het proces? En met welke instrumenten doe je dat? En welke kwantitatieve én kwalitatief informatie heb je nodig voor monitoring? Hoe geef je als raad invulling aan je controlerende of toezichthoudende rol in het sociaal domein? Pro Facto verricht voor zowel rekenkamers, als voor gemeenteraden en colleges onderzoek in het sociaal domein.
Inwonersparticipatie
Bij het effectief inzetten van inwonerparticipatie komen uw organisatie en bestuur voor uitdagingen te staan zoals hoe betrek je inwoners op een goede manier, hoe zorg je ervoor dat deelnemers de juiste verwachtingen hebben? En hoe gaat de gemeenteraad of Provinciale Staten om met de opbrengsten van participatie, zonder dat de eigen volksvertegenwoordigende rol in het gedrang komt? Pro Facto heeft ruime ervaring in het uitvoeren van onderzoek naar beleid voor en uitvoering van inwonerparticipatie.
Beleidsevaluatie
Bij beleidsevaluatie gaat het om de vraag hoe het beleid tot stand is gekomen en hoe de uitvoering in de praktijk is. Bij een rekenkameronderzoek gaat het dan om de vraag welke kaders door de gemeenteraad zijn gesteld. Door ons onderzoek wordt inzicht gecreëerd over wat de bijdrage van het beleid was aan het bereiken van de doelstellingen. Door de kaders te vergelijken met de praktijk kan een oordeel worden gegeven over de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid.
Ondermijning
Ondermijning is een steeds groter probleem in de samenleving. Ondermijning is de verwevenheid van de onderwereld en de bovenwereld. Het tast de legale en beoogde werking van het samenlevingssysteem aan. Pro Facto onderzoekt voor rekenkamer(commissie)s de doeltreffendheid en doelmatigheid van de gemeentelijke of provinciale aanpak van ondermijning.
Vergunningverlening, toezicht en handhaving
Pro Facto heeft veel ervaring met het uitvoeren van onderzoeken voor rekenkamers en rekenkamercommissies over het proces van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Vaak hebben deze onderzoeken als doel om meer zicht te krijgen op de doelmatigheid, doeltreffendheid en/of rechtmatigheid van deze processen. Ook de ervaringen van betrokkenen kunnen meegenomen worden.
Integriteit
Pro Facto helpt uw rekenkamer(commissie) bij onderzoek naar de mate waarin integriteit in uw gemeente, provincie of waterschap gewaarborgd is. Dit is van belang omdat integer handelen van bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtenaren een basisvoorwaarde voor het zijn van een betrouwbare overheid is.
Laatste rekenkameronderzoeken
Rekenkamer Venlo: aanpak zorgfraude
Rekenkamer 's Hertogenbosch: toezicht en handhaving bij milieubelastende activiteiten
Rekenkamer Tiel: inwonerparticiatie
Rekenkamer Borger-Odoorn: doorwerking van aanbevelingen
Rekenkamer Midden-Groningen: integriteit
Rekenkamercommissie Waddeneilanden: toezicht en handhaving in het veiligheidsdomein
NVRR: DoeMee-onderzoek over Wet openbaarheid van bestuur
Rekenkamercommissie Zwartewaterland: opvolging aanbevelingen
uw contactpersoon
Niko Struiksma
Niko is voor dit onderwerp onze contactpersoon.
Meer informatie over hem vindt u hier.
050 313 98 53 / 06 51 82 00 97