Integriteit is een belangrijke pijler van de kwaliteit van het openbaar bestuur. Reden voor de rekenkamer van Midden-Groningen om onderzoek te laten doen hoe de gemeente de integriteit van ambtenaren, politieke ambtsdragers en leden van de rekenkamer op papier geborgd heeft.
In ons onderzoek is gebleken dat integriteit op papier prima is geregeld. Er zijn diverse documenten waarin de regels en uitgangspunten op papier zijn gezet. Aan de wettelijke verplichtingen voor het beleid, zoals het voeren van een integriteitsbeleid voor de ambtelijke organisatie en het opstellen van gedragscodes voor de raad en het college, wordt daarmee voldaan. Over het algemeen zijn er geen grote knelpunten als het gaat over wat op papier is vastgelegd.
Ons onderzoek ging er niet over of in de praktijk ook integer wordt gehandeld, dus daar kunnen we niets over zeggen. Wat ons wel opviel is dat er zowel bij de raad als bij het college geen gemeenschappelijke beelden zijn van wat integer is en wat niet meer integer is. Waar het ene collegelid bijvoorbeeld vindt dat elke schijn van belangverstrengeling moet worden voorkomen (ook als de belangenverstrengeling er niet is), vindt de ander dat schijn maar betrekkelijk is en dat het gaat om het handelen. In de raad is integriteit in zekere mate een gevoelig onderwerp. Raadsleden vinden het lastig om elkaar aan te spreken op integriteit omdat de ontvanger van de boodschap over het algemeen snel het idee heeft dat er sprake is van een beschuldiging. Er is in de raad geen gedeelde norm over wat wel en niet integer handelen is. De opvattingen hierover lopen uiteen net als de opvattingen over hoe in specifieke situaties moet worden gehandeld. We bevelen daarom zowel voor de raad als voor het college aan om het vaker over integriteit te hebben en dan ook tot gemeenschappelijke normen te komen.
Klik hier om het rapport te downloaden.
Klik hier voor meer informatie over onze verschillende soorten onderzoeken naar integriteit.