Sinds een aantal jaren werkt Pro Facto samen met Bout advocaten, ook op het gebied van de zorg. Beide bedrijven zijn gevestigd aan de Ossenmarkt in Groningen. Normaal gesproken zijn de lijnen dus kort, nu met corona is dat wat anders. Vandaag praat ik bij met Barbara Pelzer en Jannet Terpstra via videobellen. Barbara ken ik nog niet, omdat zij sinds januari van dit jaar het team bij Bout versterkt. Met Jannet is het vooral bijpraten; zij heeft afgelopen jaar de Grotius specialistenopleiding gezondheidsrecht afgerond.
Nicolette: Welkom aan de Ossenmarkt, Barbara. Hoe is het om midden in de coronaperiode bij een nieuw advocatenkantoor te gaan werken?
Barbara: Gelukkig kende ik Bout advocaten al van tevoren. Jannet ken ik van intervisiebijeenkomsten arbeidsrecht en Govert Brouwer ken ik omdat ik wel eens tegenover hem in de rechtszaal heb gestaan. Dat het corona is tijdens het inwerken, maakt voor mij niet zoveel uit. Ik werk zelfstandig en heb mijn eigen dossiers meegenomen. Het gaat daarbij met name om zorginstellingen. Ik voelde me welkom vanaf dag één; iedereen is vriendelijk en vraagt hoe het gaat. Een deel van de collega’s zie ik alleen via Teams of met mondkapje, waarschijnlijk loop ik sommigen straal voorbij als ik ze op straat tegen zou komen!
Nicolette: Hoe ben je bij Bout Advocaten terecht gekomen?
Barbara: Sinds 1998 werk ik in de advocatuur. Eerst in het zuiden van het land, maar later bij verschillende kantoren in het noorden. Vorig jaar maakte een van de partners bij het kantoor waar ik werkte een overstap naar de rechterlijke macht, waardoor ik ging nadenken over wat ik wilde gaan doen. Jannet vertelde mij tijdens een van de intervisiebijeenkomsten dat ze op zoek waren naar een nieuwe collega, omdat Govert Brouwer met prepensioen zou gaan. Ze vroeg mij of ik iemand wist die geïnteresseerd zou zijn en wist niet dat ik zelf aan het rondkijken was. Toen zijn we samen koffie gaan drinken, van het een kwam het ander.
Jannet beaamt dat het om een win-winsituatie ging.
Jannet: Het is heel plezierig dat Barbara veel ervaring meebrengt, ze is echt een sparringpartner voor mij en op persoonlijk vlak kunnen we het ook goed vinden. Ik wist van de intervisiebijeenkomsten al een beetje hoe zij zaken aanpakte en hoe zij reageert en zich gedraagt. Ik merkte toen al dat we ongeveer dezelfde stijl hebben.
Barbara: Wat trouwens ook nog leuk is om over mij te weten, is dat ik al ruim tien jaar lesgeef aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zowel lesgeven als het begeleiden van groepjes bij de studentenrechtbank.
Jannet: En toevallig zit ik al jaren in de jury van de studentenrechtbank, haha!
Nicolette: Wat leuk! Ik werk niet voor de RUG, maar ik begeleid sinds kort wel studenten van de juridische opleidingen van de Hanzehogeschool bij hun afstudeeronderzoek. Zo doen we kennelijk ook alle drie wat in het onderwijs. Nu verder naar jou, Jannet: Hoe heb jij de Grotius specialistenopleiding ervaren? Waarom ben je deze opleiding gaan doen en heb je er wat aan gehad?
Jannet: Ik wil me al heel lang verder specialiseren in het gezondheidsrecht. Toen ik van de middelbare school kwam dacht ik na over hbo-verpleegkunde, maar uiteindelijk werd het rechten. Daarvan heb ik nog geen dag spijt gehad en tegelijkertijd is de nieuwsgierigheid naar de gezondheidszorg altijd gebleven. Toch heb ik me de eerste jaren vooral gefocust op het arbeidsrecht. Ik werk wel voor zorginstellingen en voer al langer zaken in het gezondheidsrecht, maar ik wilde me nu echt hierin verder gaan verdiepen. Ik wilde meer dan alleen een cursusdag volgen, ik wilde het gezondheidsrecht echt doorgronden. Dat is goed gelukt met de Grotius-opleiding. Met name de huiswerkopdrachten zorgden ervoor dat ik de regelgeving echt moest doorspitten, op alle wetten, besluiten en regelingen en natuurlijk ook op jurisprudentie. Nu heb ik behalve specifieke regelgeving zoals Wlz, Zvw en Wvggz/WZD ook een achtergrond in bijvoorbeeld tuchtrecht, AVG, marktwerking en zorgverzekeringen.
Nicolette: Trekken jullie vaak samen op in het werk?
Barbara: We hebben beiden onze eigen klanten, maar als iets heel specifiek over zorgregelgeving gaat, vraag ik het wel even na bij Jannet. Ik heb zelf basiskennis over het gezondheidsrecht, Jannet is specialist. Daarmee vullen we elkaar mooi aan. Gaat het bijvoorbeeld over contracten, dan weet ik dat ik Jannet even moet vragen.
Jannet: Ik ben ook wel benieuwd naar jouw werk, Nicolette. Wat vind jij het leukste aan je werk en welk onderzoek is je het meeste bijgebleven?
Nicolette: Wat ik het leukste vind, is met name de afwisseling en dat het altijd gaat over de praktijk. Vanuit de onderzoeken die ik heb gedaan, heb ik veel kennis van de wet- en regelgeving opgedaan, wat ik kan gebruiken tijdens het juridisch advies. Ik heb bijvoorbeeld de Wet BIG geëvalueerd, de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen. Leuk is dat je je telkens weer opnieuw helemaal in een wet moet verdiepen; de doelen en veronderstellingen van de wetgever, en dat je daarna mag kijken hoe het in de praktijk werkt. Dat blijkt niet altijd zo te gaan als vooraf verondersteld en daar doen we dan aanbevelingen over.
Een onderzoek dat ik heel interessant vond, was de evaluatie van de Wet verwijsindex risicojongeren die we begin vorig jaar hebben afgerond. De wet heeft een heel belangrijke doelstelling, namelijk het bieden van passende hulp of zorg aan jeugdigen, maar tijdens het onderzoek bleek dat het instrument, de verwijsindex, daar niet per se aan bijdraagt. In de praktijk wordt enorm verschillend gedacht over de wet; sommige regio’s ervaren meerwaarde van het instrument, maar er is ook een groot aantal regio’s dat het instrument helemaal niet gebruikt. Vanwege de privacygevoelige informatie die wordt verzameld, is het wel noodzakelijk dat vaststaat dat er toegevoegde waarde is. We hebben de wetgever aangeraden het instrument te heroverwegen, en het is natuurlijk enorm spannend – voor ons, maar ook voor het veld – wat er nu gaat gebeuren.
Pro Facto en Bout advocaten maken gebruik van elkaars kennis, zowel op theoretisch als op praktijkniveau, en maken gebruik van elkaars netwerk om de zorgbranche beter te kunnen bedienen. Wilt u meer informatie hierover? Neem contact op met Nicolette Woestenburg (050-3139853,
Dit is een artikel uit onze nieuwsbrief Zorg. Geïnteresseerd in de zorg en het sociaal domein? Meld u aan via