Plegers van huiselijk geweld die een huisverbod opgelegd krijgen, moeten beter hun verhaal kunnen doen. Sinds begin vorig jaar kan de burgemeester een huisverbod van tien dagen opleggen. Deze kan hij verlengen tot hoogstens vier weken. De beslissing om een huisverbod te verlengen dient met de nodige zorgvuldigheidseisen te worden omkleed. Aandacht voor het verhaal van de uithuisgeplaatste is hier één van. Dat blijkt uit een onderzoek van Pro Facto, dat gisteren door minister Opstelten aangeboden is aan de Eerste Kamer.
De burgemeester beslist over oplegging en verlenging van een huisverbod als iemand zich heeft misdragen tegenover partner of kinderen. Zij baseren hun besluit veelal volledig op dossiers die zijn opgebouwd door hulpverleners. Juridisch zorgvuldig handelen kan volgens sommige hulpverleners een probleemge-richte aanpak in de weg te staan. Desalniettemin moeten over-heidsbesluiten voldoen aan wettelijke waarborgen. Zorgvuldig handelen van hulpverleners en het goed toepassen van hoor en wederhoor zijn van essentieel belang. De minister vindt daar-om dat de betrokkenen ook meer oor moeten krijgen voor de pleger van huiselijk geweld bij de beslissing het huisverbod al of niet te verlengen.
Pro Facto heeft ook onderzocht of de beslissing over verlenging van een huisverbod niet beter kan worden overgelaten aan de rechter, maar daar zitten te veel haken en ogen aan. Niet alleen zou dit de rechters en andere betrokkenen te veel belasten, het zou ook te veel tijd gaan kosten. Opstelten voegt daaraan toe dat er dan ook een wetswijziging nodig is. Hij houdt hij het liever bij verbetering van de bestaande procedure.
Klik hier om het volledige rapport te downloaden.