Pro Facto gaat in opdracht van ZonMw de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) evalueren. Het doel van de wet is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de bescherming van het publiek tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. De wet introduceert een stelsel van titelbescherming. Alleen zij die in een register ingeschreven staan mogen de daarbij horende benaming als titel voeren.
Achtergrond van de wetsevaluatie zijn enkele ernstige incidenten die de afgelopen jaren met disfunctionerende zorgverleners naar buiten zijn gekomen. Incidenten waarbij organisatorisch disfunctioneren op de voorgrond staat zijn de hartchirurgie Radboud Ziekenhuis, de longafdeling van het VUMC, de luchtbehandeling IJsselmeerziekenhuizen, de OK-brand in Ziekenhuis Almelo en de Klebsiella besmetting in het Maasstad Ziekenhuis. Dat roept de vraag op of er structurele problemen zijn die verband houden met het wettelijk kader. Aan de hand van een groot aantal deelvragen wordt het functioneren van de instrumenten van de wet onderzocht. Het onderzoek is interdisciplinair en kent een juridische en een empirische component, die waar mogelijk op elkaar zullen worden betrokken.
De juridische analyse wordt uitgevoerd door de hoogleraren Gezondheidsrecht prof.mr. J.H. Hubben (RuG) en prof.mr.dr. J.G. Sijmons (Universiteit Utrecht) en mr.dr. J.H.H.M. Dorscheidt (RuG). Pro Facto is verantwoordelijk voor de empirische kant van het onderzoek.
Eerder voerde Pro Facto al de evaluatie van de Embryowet en de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting en deden we onderzoek naar de positie van wilsonbekwamen in wetgeving. Voor dit onderzoek ontvingen we de ZonMw Parel (zie hier).