Doe mee met de Monitor Openbare orde en Veiligheid!

Hoe vaak wordt de Wet Damocles toegepast door gemeenten, hoeveel gebiedsverboden op grond van de APV zijn er opgelegd en hoe vaak voeren gemeenten een Bibob-toets uit? Deze en andere vragen komen aan de orde in de eerste Landelijke Monitor Openbare Orde en Veiligheid. Alle gemeenten hebben een uitnodiging gehad om een korte vragenlijst in te vullen waarin we vragen hoe vaak de gemeenten in 2023 van bepaalde openbare orde bevoegdheden gebruik heeft gemaakt.

Veel gemeenten hebben inmiddels gereageerd en de vragenlijst ingevuld. Voor gemeenten die de vragenlijst nog niet hebben ingevuld en wel willen meedoen aan de monitor, dat kan nog steeds! Klik HIER om de vragenlijst te downloaden (in Excel). De ingevulde vragenlijst kan worden verstuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De monitor wordt uitgevoerd door Michel VolsMichelle Bruijn (Expertisecentrum openbare orde & veiligheid van de Faculteit RechtsgeleerdheidRijksuniversiteit Groningen), heinrich winter en Christian Boxum (Pro Facto). Met deze monitor geven wij inzicht in het bestuurlijk instrumentarium dat wordt ingezet bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid, hoe vaak een bepaalde maatregel wordt opgelegd en de ontwikkelingen in de toepassing ervan. De monitor wordt jaarlijks uitgevoerd, waardoor trends in beeld worden gebracht over de inzet van de (burgemeesters)bevoegdheden op het terrein openbare orde en veiligheid. Als uw gemeente meewerkt aan het invullen van de vragenlijst zal de eindrapportage over 2023 met uw gemeente worden gedeeld.

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen via bovenstaand emailadres.

Zoeken