Hoe een milieuzaak uit de hand kan lopen

Hoe een milieuzaak uit de hand kan lopen

Een bedrijf dat in 2010 een vergunning kreeg om 10 vaten met afval (blusschuim uit brandblussers) op te slaan op het terrein en er uiteindelijk ruim 1.300 opsloeg. Hoe kon dat gebeuren? In opdracht van de gemeente Doetinchem, waar zich dat afspeelde, hebben wij dat onderzocht. 

Eén van onze hoofdconclusies was dat er sprake was van een vergaande miskenning van de risico’s verbonden aan afvalverwerking in het algemeen en van de verwerking van brandblussers en blusschuim in het bijzonder. Door wisselend bevoegd gezag ging het hierbij om de gemeente en de provincie, waarbij de omgevingsdienst sinds 2013 de uitvoeringsdienst was.

Het gevolg van de miskenning van de risico’s was dat er in de loop van de jaren weliswaar best wel wat controles bij het bedrijf zijn geweest, waarbij ook altijd overtredingen zijn geconstateerd, maar dat er met de handhaving nooit is doorgepakt. Men nam steeds genoegen met beloftes dat de overtredingen verholpen zouden worden, maar controleerde dit niet. Het bedrijf had een lage prioriteit bij de handhaving, ondanks dat de afvalbranche in zichzelf al risicovol is en de alarmbellen over het bedrijf zelf ook wel hadden mogen afgaan (door de steeds weer geconstateerde overtredingen). Bij vergunningverlening waren de risico’s ook al niet goed ingeschat, waardoor er bijvoorbeeld weinig milieubeschermende plichten in stonden.

Sinds augustus 2019 is onderzoek gedaan naar het gehalte aan PFOS in de vaten met blusschuim en in de bodem van en rond het terrein. Daarbij werden zowel in de bodem als in een deel van de containers hoeveelheden PFOS aangetroffen die de grenswaarden van deze zogenoemde ‘zeer zorgwekkende stof’ ver te boven gaan.

Deze casus maakt het belang van een goede risico-inschatting van sectoren en bedrijven overduidelijk. Het bedrijf is inmiddels failliet en de financiële afwikkeling van het opruimen van de vaten (wie betaalt wat?) is nog in volle gang. Voor de gemeente dreigt een miljoenenstrop. Als direct goed was ingeschat dat het bedrijf een hoog milieurisico kende en bij de eerste overtredingen was doorgepakt met bijvoorbeeld een last onder dwangsom, zouden er nooit 1.300 vaten op het terrein terecht gekomen. Een dure les die de gemeente Doetinchem waarschijnlijk niet nog een keer zal overkomen.

Klik HIER om het eindrapport Onverwerkt blusschuim downloaden.

Artikelen: en blogs over de kwestie en ons onderzoek:

Veroorzaker gifvaten was pronkstuk van de gemeente Doetinchem, forse kritiek op handhavers (Gelderlander)

Vier silo's met giftig brandblusschuim, Doetinchem zit er nog altijd mee in de maag (Omroep Gelderland)

Wat een goed rapport! (blog)

 

Dit is een artikel uit onze nieuwsbrief Veiligheid. Geïnteresseerd? Meld u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (noem daarbij ‘nieuwsbrief Veiligheid’).

 

 

 

 

 

 

 

Zoeken