Tozo

Tozo

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is bedoeld voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Er kan ook bezwaar en beroep worden ingediend over Tozo-zaken. Wij ondersteunen u hierbij graag.

De Tozo voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt en in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. De Tozo is gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz 2004), maar op punten zijn de voorwaarden tijdelijk versoepeld. Ondersteuning kan behalve in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud ook worden gegeven in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal. Zzp’ers die een beroep willen doen op de regeling kunnen daarvoor terecht bij de gemeente waar zij staan ingeschreven. De Tozo regeling is verlengd tot en met 30 juni 2021 (Tozo 2, 3 en 4).

Op 7 september jl. stuurde de Minister van Sociale Zaken en werkgelegenheid de vierde en meest recente editie van de brief Monitoring arbeidsmarkt en beroep noodpakket naar de Tweede Kamer. Hieruit blijkt dat er in de periode maart tot en met augustus 2020 naar schatting 477.000 aanvragen Tozo 1 en 2 bij de Nederlandse gemeenten zijn ingediend. Gemeenten moeten daarmee in een korte periode voorzien in een groot aantal extra beoordelingen gevolgd door toekennings- of afwijzingsbesluiten. Het toekennen of afwijzen van een Tozo uitkering is een besluit als bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht. Dat betekent dat tegen deze besluiten ook bezwaar (en beroep) ingesteld kan worden. Een afwijzing van de uitkering raakt de aanvrager direct in zijn levensomstandigheden; we zien logischerwijs dan ook een groot aantal bezwaarschriften. Ook is de Wet dwangsom bij niet tijdig beslissen van toepassing. Een enorme toename van administratieve taken voor gemeenten dus. En dat in een periode van crisis, thuiswerken en onzekerheid.

Het is voorstelbaar dat dat kan leiden tot achterstanden, of misschien al geleid heeft tot achterstanden. Pro Facto en Bout Advocaten zijn uw flexibele schil en werken achterstanden op juridisch gebied weg. Of voorkomen ze. Of het nu gaat om het behandelen van de aanvragen, de ingebrekestellingen, verzoeken om voorlopige voorziening of bewaar- en beroepszaken, wij springen graag tijdelijk bij. Onze adviseurs hebben veel ervaring met genoemde werkzaamheden en zijn u graag van dienst. U kunt ook bij ons terecht voor overige werkzaamheden zoals vergunningverlening, subsidies, handhavingsdossiers, bezwaar- of klachtdossiers.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met Chantal Ridderbos-Hovingh. Zij is per mail bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en telefonisch via 050 313 98 53.

 

Zoeken