Bout logologo@2x

 

 

De grootste juridische en bestuurskundige dienstverlener van Noord-Nederland

Specialist in een hokjeswereld

Specialist in een hokjeswereld

Mr. Govert Tiddens trad in 1986 in dienst bij Overes Advocaten, dat later opgegaan is in Bout Advocaten. Mr. Nicolette Woestenburg werkt sinds 2009 bij Pro Facto. Govert interviewt Nicolette over haar werk.

Senior onderzoeker mr. Nicolette Woestenburg (geboren 1985, opgegroeid in Zuidlaren) is blij dat zij zich binnen Pro Facto kan specialiseren op het terrein van het gezondheidsrecht. Maar de gezondheidszorg in Nederland heeft wel heel veel hokjes, vindt Nicolette. Ik spreek met haar op een regenachtige middag in november, een middag die gelukkig toch nog een beetje een zonnig verloop kent. 

 

Zag ik het nou goed dat er vanmiddag bossen bloemen bij jou werden bezorgd?

Ha ha ha, …. ja inderdaad. Vanochtend kreeg ik te horen dat twee door mij ingediende onderzoeksvoorstellen uitermate gunstig zijn beoordeeld, zodat deze waarschijnlijk tot opdrachten zullen leiden. En met die opdrachten zijn behoorlijke bedragen gemoeid, om welke reden de directie meteen bloemen voor mij ging halen. 

Je werkt nu 9 jaar binnen Pro Facto. Je ontwikkelt je nog steeds?

Jazeker! Dat komt ook doordat ik binnen Pro Facto veel vrijheid ervaar. Daardoor is het voor mij mogelijk om mijn sterkere punten beter te ontwikkelen. Zo heb ik mij kunnen specialiseren in het gezondheidsrecht, hetgeen van belang is voor de onderzoeken die ik op dat terrein verricht. Zo lukt het steeds vaker om dwarsverbanden aan te brengen die meer inzicht verschaffen.

Worden die onderzoeken door jouw ervaring ook steeds beter of kun je dat zo niet zeggen?

Nou,… dat weet ik niet, maar ………..

Ik bedoel: als je nu nog eens naar onderzoeken kijkt die je jaren geleden hebt uitgevoerd, ben je daar dan nog tevreden over of zou je het nu anders aanpakken?

Nee, die onderzoeken zijn ook destijds gewoon goed uitgevoerd. Wat ik alleen wel merk, door mijn ervaring volgt de analyse sneller. Ik ben ook eerder in staat om goede conclusies te trekken. Dit is zonder meer goed voor het onderzoek en komt ook goed van pas in de samenwerking die vaak plaatsvindt met universiteiten. Mijn ervaring maakt deze samenwerking intenser, wat voor het onderzoek positief uitwerkt. We kunnen daardoor ook beter grotere onderzoeken uitvoeren. 

Je houdt je vaak bezig met de evaluatie van wetten …

Ja, we doen dat geregeld en …

Nee, wacht even op mijn vraag, want wat mij vooral interesseert is het volgende. Je evalueert wetten en ik zou mij goed kunnen voorstellen dat je over die wetten ook zelf een mening hebt. Neem nou bijvoorbeeld die Donorwet, het recht van een kind om vanaf zijn 16ejaar de identiteit van de donor te kennen. Daar vind je vermoedelijk zelf ook wat van. Staat dan jouw mening over die wet de evaluatie niet in de weg?

Goede vraag… Erg goede vraag zelfs… Het is zeker mogelijk dat het te dichtbij komt. Daarin schuilt zeker een gevaar voor de kwaliteit van het onderzoek. Nou moet ik zeggen dat evaluatie doorgaans juist afstand schept, zodat mijn eigen mening doorgaans niet van invloed is op het onderzoeksresultaat. Maar, je hebt gelijk, dit zou anders kunnen zijn. Binnen Pro Facto realiseren wij ons dat overigens ten volle. Ik denk echter dat er voldoende waarborgen zijn die er voor zorgen dat wij onze onderzoeken altijd op een integere wijze kunnen verrichten. 

Goed om te horen. Laten we …

Toch een interessant punt wat je aansnijdt. Ik zal hier mijn gedachten nog eens over laten gaan. 

Nog even over jouw persoonlijke ambities. Laat ik de vraag open stellen: wat zijn je toekomstplannen op het gebied van je werk?

Over de manier waarop het nu gaat, ben ik erg tevreden. Ik gaf al aan dat ik veel vrijheid ervaar. Deze vrijheid is voor mij van groot belang. Dit vooral ook omdat het mijn werk positief beïnvloedt. Voorlopig ga ik dan ook gewoon door op de ingeslagen weg. T.z.t. zal ik ook naar mijn eigen mogelijkheden eens een diepgaand onderzoek instellen. 

Ha ha ha, mooi gezegd Nicolette! Ik denk dat we ook dit onderzoek met veel vertrouwen kunnen afwachten.  

transparant

Abonneren op onze nieuwsbrief

* verplicht
 

transparant

Search