Heerenveen past regels bouwtoezicht aan

Artikel Binnenlands Bestuur, 4 augustus 2006

 

Bouwers die aan de slag gaan in de gemeente Heerenveen hoeven voortaan waarschijnlijk minder gegevens aan te leveren voor het verkrijgen van een bouwvergunning.

 

Een principe-besluit hiertoe is onlangs genomen door het college van B en W. In de komende maanden zullen de plannen nader worden uitgewerkt. Ook staat nog een gesprek op stapel met de branchevereniging Bouwend Nederland en de Vrom-Inspectie. 'We zijn erg benieuwd hoe de inspectie tegen dit plan aankijkt', zegt Max de Jonge, werkzaam op de afdeling vergunningen van de gemeente Heerenveen.

Intern leefde bij de gemeente al langere tijd de gedachte om iets te doen aan de administratieve lastendruk bij het afgeven van vergunningen. 'Waarom zou je als overheid alles moeten controleren en niet meer zaken overlaten aan de verantwoordelijkheid van de bouwer zelf? Dat zou ook passen in het streven naar deregulering van het rijk', aldus De Jonge.

In de huidige situatie wordt de aanvraag van een bouwvergunning getoetst aan alle aspecten van het Bouwbesluit. Voor een bouwer heeft dit als consequentie dat hij heel veel uiteenlopende gegevens dient aan te dragen. In de nieuwe werkwijze - die Heerenveen voorstaat - beperkt de toetsing zich tot een aantal prioriteiten: 'We kijken nadrukkelijk naar brandveiligheid en de constructie, het bestemmingsplan en - als dat van toepassing is - welstand. Er staan ook zaken in het Bouwbesluit waar we vooraf minder op zullen letten. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan zoiets als de Energie Prestatie Norm.'

Voordeel voor de aanvrager is dat hij iets eerder zijn vergunning zal krijgen en dat hij niet het gevoel heeft dat de overheid voortdurend over zijn schouder meekijkt. Het 'Heerenveens Model' - zoals deze werkwijze wordt genoemd - betekent niet dat de aanvragers van een bouwvergunning zich kunnen onttrekken aan die aspecten in het Bouwbesluit die geen prioriteit krijgen. Op voorspraak van het adviesbureau Pro Facto van de Rijksuniversiteit Groningen - dat de plannen op zijn juridische merites heeft bekeken - moeten bouwers een verklaring ondertekenen waarin zij aangeven zich te zullen houden aan het Bouwbesluit.

'Om juridische redenen is die ondertekening nodig', zegt De Jonge. 'Want mocht er in de vergunning een foutje sluipen, dan nog is de bouwer gehouden aan de Bouwbesluit.' Hij wijst er op dat de gemeente zich te allen tijde het recht voorbehoudt om de verleende vergunning op alle aspecten te controleren.

Eerder al besloot de gemeente Boekel het bouwvergunningensysteem aan te passen. De Brabantse gemeente werkt met een lijst van gecertificeerde architecten, die een bouwvergunning direct aan de balie kunnen afhalen.


Zoeken