Ondersteuning handhavingsbeleid

Al langere tijd is er sprake van het ontstaan van een algemeen maatschappelijk en politiek bewustzijn dat handhaving een wezenlijk onderdeel van goed bestuur is. De urgentie van het vraagstuk is de afgelopen jaren verder onderstreept door enkele calamiteiten (de vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam, het parkeerdek in Tiel, balkons in Maastricht) die de aandacht nogmaals hebben gevestigd op de aanwezigheid van een handhavingstekort in ons land.

Concreet advies
Pro Facto biedt ondersteuning bij handhaving in concrete gevallen. Deze ondersteuning kan bestaan uit het adviseren in een te volgen werkwijze, het geven van een second opinion, het opstellen van handhavingsbrieven voor het bestuursorgaan en/of het opstellen van beroepsschriften.

Ontwikkelen handhavingsbeleid
Pro Facto ondersteunt gemeenten en provincies bij het ontwikkelen van een integraal gemeentelijk handhavingsbeleid. Daarbij wordt de huidige situatie in kaart gebracht en afgezet tegen de gewenste organisatie. Op basis van een prioriteitstelling wordt berekend welke gevolgen het handhavingsbeleid heeft voor de capaciteit (formatieplaatsen) en organisatie.

Ontwikkeling handhavingstrategie

Op het terrein van het omgevingsrecht heeft Pro Facto ruime ervaring op het terrein van handhavings- en nalevingsstrategieën, zowel in het evalueren als in het ontwerpen ervan. Hierbij kan gedacht worden aan integrale nalevingsstrategiën, waarbij zowel aandacht wordt besteed aan het milieu als aan ruimtelijke ordening en bouwregelgeving. De Wabo is hierbij uiteraard een factor van belang. De effectiviteit van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving is voor ons een belangrijk uitgangspunt in handhavings- en nalevingstrategieën. Voor het ministerie van Justitie hebben we over dit onderwerp diepgaand onderzoek verrricht. Dit heeft geleid tot een praktisch stroomschema die in concrete gevallen gebruikt kan worden bij de vraag welk instrumentarium in welk geval toegepast zou moeten worden. Deze handreiking heeft volop navolging gekregen in de praktijk, onder meer in de door Pro Facto ontwikkelde handhavingsstrategie van de provincie Noord-Brabant. Zie hier voor meer informatie daarover.

Zoeken